Vraag

.

Allereerst ben ik blij met jouw geschreven woord, het doet mij goed!
Het voelt als een steun bij het groeien naar je bewustzijn. Dank!

Maar ik heb een vraag:

Afgelopen nacht heb ik gedroomd over Door 12, de schimpscheuten vlogen om mijn oren. Het bewuste of onbewuste om mij onder de duim te houden.
Moet zeggen, ik heb vorig jaar een ervaring gehad met mijn broer die zich zonder dat het mijn bedoeling was door mij “bedreigd” voelde, idem mijn zusje!
Ik voelde ook wel dat ik hen “ontgroeid” was zonder arrogant te willen zijn.
Het houdt mij bezig, en ervaar dat als positief, een droom is er niet voor niets.
Heb jij hier een verklaring voor? Wel wonderlijk allemaal.

.

Antwoord

.

Door de tekst op de website werden onderbewuste emoties in jou aangeraakt.
Met onderbewuste emoties bedoel ik: sluimerende, niet direct herkenbare maar wel aanwezige, nog niet verwerkte gevoelens.
Deze emoties zijn op een eerder tijdstip ontstaan, zoals je schrijft. Ze werden veroorzaakt door de reacties van je broer en zus op jouw verlangen naar groei.
Doordat je erover droomt als gevolg van wat de tekst in jou activeerde, sta je jezelf toe duidelijker tot je door te laten dringen hoe het werkelijk gesteld is met de kwaliteit van je relatie met betreffende personen.
Het onder ogen zien van deze werkelijkheid vraagt altijd een zekere tijdsduur om deze verandering te kunnen verwerken. Je bent immers vele jaren op een bepaalde manier met elkaar omgegaan en dacht toen dat het goed was?
In wezen waren er toen ook al verschillen tussen jullie, maar die werden door jouw vermogen tot aanpassing gemaskeerd.
(Het is altijd opvallend te zien dat de meer naar bewustzijn zoekende mens over een veel groter vermogen tot aanpassing beschikt dan zij die het liefst in een onveranderlijkheid willen blijven leven.)
Nu je deze aanpassingen meer en meer gaat beleven als een beknotting van je eigenheid, wil je deze vorm van relaties achter je laten. Hierdoor maak je jezelf meer ‘zichtbaar’ voor je broer en je zus. Deze zichtbaarheid ervaren ze als arrogant, want familieleden hebben vaak de gewoonte om je maar op één manier te willen zien: de manier waaraan ze gewend zijn jou van jongs af aan te ‘kennen’. Ze accepteren geen verandering en willen weer dat je wordt zoals je altijd was. Dan wordt alles weer ‘goed’.
De verklaring is dus dat je te maken hebt met een verschuiving van een relatie.
Deze gaat van een gewoonte-relatie naar een meer levende en werkelijke relatie. (Met alle commotie die daarbij kan ontstaan).
Het beste wat je nu kunt doen, is het verweer begrijpen van je broer en je zus als het behoud en de verdediging van hun levenskeuze en tegelijk de verantwoordelijkheid van je eigen levenskeuze dieper en dieper tot je door te laten dringen.
Het is in de combinatie van mededogen met de ander en een steeds grotere beslistheid voor de eigen weg, dat we zowel zonder strijd als in voortvarendheid onze reis kunnen vervolgen.

2 Reacties op “Door……. 12. De aanval/vraag: heb je hier een verklaring voor?”

  1. Anoniem :

    Zo kan ik weer verder op mijn pad dat ik ingeslagen heb. Dit alles met een goed gevoel, een gevoel, dat bij mij past! Dank je wel Theije! Een welgemeende inspiratie voor dit moois wat je bij mij, en anderen, teweeg brengt en gebracht hebt!

  2. jacqueline :

    Ik heb juist tijdelijk afstand genomen van mijn familie en wil even geen contact . Dat is nodig voor mij. Nu. Een spartelende familie als gevolg.
    Ik heb je net pas ontdekt via een prachtig gedicht in het blad Prana. De spijker op de kop.
    Dank je wel !