Vraag

Beste Theije,
Na het lezen van de tekst kwam er een vraag naar boven die ik graag wilde stellen.
Hoe is het mogelijk dat ik na het dagelijks lezen van jouw teksten mijn leven zo exact zo verloopt met de teksten die op de site komen?
Dagelijks komen er vragen bij mij op die op die dag met jouw tekst voor mij een verdieping in mijzelf geven en een antwoord.
Het is voor mij een dagelijks klein wonder dat ik nu opmerk wat dus als gevolg de nieuwsgierige vraag wekt waarom dit zo synchroon verloopt?

.

Antwoord

.

Door het lezen van de teksten ontstaat er een focus op je leven.
Dat wat latent in jou aanwezig is, wordt door de teksten naar een bewuster niveau gehaald waardoor ze in het dagbewustzijn een rol gaan spelen.
Door deze focus ontstaat er een bepaalde concentratie en aandacht in jou waarmee je vervolgens je leven tegemoet treedt.
De focus haalt nu die zaken uit je leven naar voren die passen binnen de kleur van die focus. Op dezelfde wijze waarop je met een rood folie bepaalde dingen wel kunt zien die met het blote oog niet zichtbaar zijn.
De focus zorgt als het ware voor een extra ‘oog’.
Je kunt het ook vergelijken met iemand die gek is op oldtimers.
In de eerste plaats is deze persoon gericht op dezelfde klassieke auto die hij zelf heeft. Maar in de tweede plaats komen ook de andere klassiekers en oudere auto’s aan bod. Hij of zij zal aanmerkelijk sneller en veel meer klassieke auto’s kunnen opmerken dan iemand die in een doorsnee vervoermiddel rijdt en verder geen bijzondere aandacht heeft voor auto’s in al het algemeen en voor oldtimers al helemaal niet.
Je beleving hangt dus nauw samen met een latente herkenning die nu naar een actiever en directer niveau is gebracht.
Hierdoor lijkt alles nu synchroon te verlopen, maar de werkelijkheid is dat deze synchroniciteit zich altijd afspeelt.
Wat men denkt, ziet men. Wat men voelt, beleeft men. Wat men kiest, is men.

.

Vervolgvraag

.

Bedankt voor het mooie antwoord !
Hoe komt het dat daardoor die angst voor het onbekende toch gaat overheersen, het loslaten, openstaan voor een andere zienswijze.
Terwijl mijn gevoel eigenlijk zegt: weer een kans.

.

Antwoord

.

De latente herkenning van de teksten is een eerste fase van bewustwording. Het is het ontwakende deel ervan.
Dit deel actief naar je dagbewustzijn brengen doordat je deze levensbenadering meer en meer in je dagelijkse leven gaat voelen, is een tweede en diepere fase om met dezelfde informatie om te gaan.
De derde fase: het doen, vraagt een extra motivatie van ons.
Lange tijd hebben we op een bepaald niveau van bewustzijn vertoefd. Dat niveau gaf én geeft ons een bepaalde vertrouwdheid en vaste oriëntatiepunten. We zijn eraan gewend, we zijn ermee vergroeid. Vanuit dit niveau weten we wat we moeten doen, hoe te moeten reageren. Kortom, het is een veilig niveau. En ook wanneer dit niveau steeds minder voldoet aan ons innerlijke verlangen, dan nog vraagt het veel moed om deze veilige wereld achter te laten.
We kunnen heel mooi latent voelen hoe het zou moeten zijn, we kunnen ook heel prachtig deze gevoelens in ons dagbewustzijn meenemen en opmerken, maar voor de derde fase deinzen we vaak terug.
Deze vraagt namelijk actie van ons, en de moed om dat wat we als werkelijkheid en eigenheid in ons voelen, naar buiten te brengen.
Dit hele persoonlijke zichtbaar en tastbaar te maken.
Ineens staat dat waar we daarvoor alleen in onze eigen intimiteit aan dachten en alleen innerlijk beleefden, staat het buiten ons, tussen ons en de ander in. Ineens is het een zelfstandigheid geworden die van alle kanten kan worden bekritiseerd, aangevallen of bespot.
Om deze derde fase goed te kunnen waarmaken is een duidelijk besef van je eigen krachten en motivaties van essentieel belang.
Vraag jezelf hoe belangrijk deze innerlijke gevoelens voor je zijn, hoeveel levenswerkelijkheid en levenskwaliteit er voor jou mee gemoeid is en wanneer je daarop antwoordt: het is van levensbelang voor mij, dan weet dat je kunt beginnen.
Rustig, kalm, niet in haast of in geforceerdheid, maar elke dag een stap verder.
Verder en verder van het oude, niet meer toereikende vertrouwen en dichter en dichter bij wie je ten diepste bent.

2 Reacties op “Door……. Vraag: waarom verloopt de tekst op jouw site synchroon met mijn leven?”

 1. Anoniem :

  Ja ik word ook iedere keer geraakt door jouw teksten! En bij het lezen hiervan voel ik ook een gevoel van herkenning. Heel positief overigings! Net zoals het loslaten, het angstige over je heen krijgen! Maar ik ben van overtuigd dat dit allemaal bij onze groei hoort!

 2. Anoniem :

  Zo’n mooi bemoedigend antwoord!!!!
  Het klopt exact zoals je alles beschrijft, en laat ook inderdaad mijn ware ik naar boven komen. het is dan alsof er een soort sterkere kracht (een vorm van zelfvertrouwen/thuis zijn) in mij naar boven komt om niet op te geven.
  Wat ik wel echt moet benadrukken is het feit in al deze situaties de kalmte en rust, stapje voor stapje moet accepteren om naar dat hele zachte kleine stemmetje in mijzelf te luisteren anders hoor ik hem niet. Om mij zo maar uit te drukken.
  Want je hebt zoooo de neiging terug te vallen in mijn oude denk en doewijze, en dat zou toch zonde zijn.