Vraag

 

Heel vaak krijg ik kansen in mijn leven die meestal ‘gewoon op mijn pad’ komen.
Telkens ga ik deze uitdagingen aan, of het nu werk, hobby, of nieuwe mensen zijn.
Altijd leer ik hier van. Helaas hebben de mensen om mij heen, collega’s, familie, altijd voorop het commentaar: ‘Nu krijg je voor de zoveelste keer het deksel op je neus, ik heb je van te voren al gewaarschuwd. Begin er nu niet aan en neem het niet te serieus.’
Toch telkens weer neem ik het serieus.
Ja, soms geef ik ook bijna de moed op, door al die negatieviteit, maar het komt toch niet voor niets op je levenspad?

.

Antwoord

 

Twee aspecten komen in deze vraag naar voren: dat wat op je weg komt en dat wat andere mensen van je vinden, hoe ze op je reageren.
Ook dit reageren van anderen op ons leven, komt op ons pad, al voelen we dit vaak anders. We voelen dit laatste meer als bemoeienis, afremming of nog anders, maar in ieder geval iets dat ons hindert.
Voor zowel het ene wat ons overkomt als de kritiek van anderen, zijn velen ontvankelijk.
Wat is de juiste keuze?
Heeft degene die overal op ingaat gelijk of zien anderen het scherper?
Wanneer er iets op je weg komt, dan wil dit niet zeggen dat je er altijd op in moet gaan. Sommige gebeurtenissen komen op ons pad om te leren er juist niet op in te gaan. Hoe graag je dit ook zou willen. Hoezeer het je ook aanspreekt.
Zo kan het gebeuren dat je uitgenodigd wordt mee te gaan op vakantie. Je hebt er veel zin in, de vorige keer was het immers ook heel gezellig? Dan zal het deze keer weer minstens net zo gezellig worden. Of…
Niets is vanzelfsprekend. Vooral als het aanlokkelijk en heel vanzelfsprekend lijkt, moeten we goed opletten. Naar ons innerlijk luisteren. Doen we dit nu voor onszelf of voor de ander? Willen we de ander niet teleurstellen? Waren we dit van plan of hadden we eigenlijk al een ander plan?
Alleen door onszelf per aanraking te onderzoeken, leren we onze patronen kennen. Leren we ook dat er geen automatische reacties in ons bestaan, maar dat we voortdurend veranderen, in ontwikkeling zijn.
En dat we onszelf geen recht doen door zonder onderzoek ergens op in te gaan, enkel en alleen omdat het op ons pad komt.
Wanneer we zo, per ervaring, onszelf tegemoet gaan en onze motieven en vooral de beweging van onze motieven beter leren kennen, dan worden we steeds meer van onszelf.
En daarmee doen we onszelf en de ander meer recht. En wat de kritiek van anderen betreft: hoe beter we onszelf in eigenheid leren kennen en durven leven, hoe minder de bevestiging of de ontkenning bij ons een landingsplaats zal kunnen vinden.

Theije Twijnstra

Eén Reactie op “Moet je overal op ingaan wat er op je pad komt?”

  1. Maria :

    Beste Theije,
    Wat een prachtige en fijne antwoorden geeft u op de vragen. Ik ga deze website opslaan als favorieten. Echt alle antwoorden zijn doordrongen van wijsheid. Ik ben heel blij dat ik deze website heb ontdekt. Ik ben soms wat overgevoelig op anderen, maar wat mijn vriend vaak zegt, dat ik degene ben die zich wel of niet laat beinvloeden. Ik moet over mijn angst voor dominante personen heenstappen. En een persoon die ik bewonder in gedachten nemen en bedenken hoe die zou reageren.
    Hartelijk bedankt voor uw inzet voor deze website. En heerlijk om te lezen dat er zo iemand wijs op aarde bestaat. Ik had echt behoefte aan zulke diepzinnige en toch eenvoudige teksten.
    Vriendelijke groet, Maria en het ga u goed