Vraag
Hoe onderscheid je een speciale band (met bijvoorbeeld je kinderen of ouders) voorbij de dood met een liefdesband in dit leven?
En kunnen diepgaande banden ook nu beginnen in dit leven, of is dat beginpunt al voorbij?
Ik ben heel benieuwd naar het antwoord, ik hoop dat de vraag duidelijk genoeg is gesteld.
Wederom bedankt! Wat fijn dat dit kan!
.
Antwoord

 

Een geestelijke band voltrekt zich, een aardse ontwikkelt zich, is nog in wording.
Een geestelijke band gaat voorbij het eigenbelang, dit in tegenstelling tot aardse banden waaraan altijd wel een vorm van eigenbelang kleeft.
Een geestelijke band gaat voorbij aan emoties zoals medelijden of verlangen, een aardse band wordt vaak gekenmerkt door emoties en door de een of andere invulling die wij eraan geven.
Een geestelijke band vraagt zelf geen aandacht, ze is er wanneer het nodig is, ze laat je vrij zodra het kan. Een aardse band vraagt vaak aandacht, wil opgemerkt, gewaardeerd worden, wil iets ‘terughebben’.
Een geestelijke band dient de liefde. Een aardse band dient de eenzaamheid.
Om het verschil te kunnen aanvoelen tussen een geestelijke band en een aardse band, zullen we het beeld moeten nemen van iemand die de ander onvoorwaardelijk liefheeft. De ander merkt deze liefde niet op. Deze leeft zich uit, maakt allerlei fouten en als het ernstig uit de hand dreigt te lopen, grijpt deze onzichtbare geliefde in. Anoniem, meestal ongeweten door de ander. Steeds weer zorgt deze geestelijke gever voor de ander zonder een gram van zijn vrijheid aan te tasten. En dit alles op de achtergrond, zonder een spoor van jaloezie, opoffering of gevoelens van onbegrepenheid. Enkel liefde en goedheid heeft hij voor de ander, daarbij precies wetend waar wel en waar niet ingegrepen dient te worden.
De aardse mens in dit gegeven komt pas later, veel later, achter de werkelijkheid van deze band en ziet dan hoe hij in dezelfde periode was in vergelijking met deze liefde. Met terugwerkende kracht zal hij zich dan schamen en zijn eigen kleinheid en beperktheid leren kennen en anderzijds de grootsheid van een liefde waaraan hij enkel een voorbeeld kan nemen.

Wat de tweede vraag betreft: diepgaande banden zijn het gevolg van vele tijden waarin deze band werd opgebouwd. Hoe lang duurt het niet voordat we iemand begrijpen? En hoe lang duurt het daarna voordat we een ander gaan waarderen, en hoe lang duurt het dan weer voordat we de ander liefhebben? Al deze gezamenlijke ervaringen liggen ten grondslag aan de liefdesband en daarom kan in een enkel leven geen enkel diepgaand contact beginnen en opgebouwd worden. Iedereen waarmee we in dit leven een band ervaren, is een oude bekende. Hoe dieper de band, hoe ouder deze bekendheid is. Bijna alle mensen die we in dit leven ontmoeten, zijn oude bekenden. En degene die we voor het eerst ontmoeten, ach, dat is een vluchtige passant, we zijn de naam alweer vergeten.

Theije Twijnstra