Vraag

 

Waarom hebben dieren die ons pad kruisen in het dagelijkse leven een psychologische betekenis?

.

Antwoord

 

Omdat alles een psycholigische betekenis heeft.
Alles wat we opmerken, ieder voorval dat ons opvalt, of dat nu een bijzondere lichtval is, een ingeving, een onverwachte ontmoeting of een dier dat ons pad kruist, alles bevat informatie die wij kunnen gebruiken om onszelf en ons bestaan te kunnen doorgronden.
Deze ‘taal van het leven’ is speciaal voor ons gemaakt, ter ondersteuning, als waarschuwing of als aanwijzing.
Het leren verstaan van deze taal is een uiterst nuttige bezigheid omdat het ons extra informatie oplevert.
In welke gebeurtenissen we ons ook bevinden, ze zijn de vormgeving van de groei waarin we op dit moment zijn. Wanneer we deze gebeurtenissen dus leren beluisteren in plaats van erop te reageren, ze proberen te doorgronden in plaats van ze te becommentariëren en te veroordelen in goede en slechte gebeurtenissen, dan geven we onszelf een vergroot opmerkingsvermogen en daarmee een versnelling in onze ontwikkeling.
Overal om ons heen bevinden zich dus boodschappers, verhalen en instructies die voor ons belangrijk zijn. Het enige wat we hebben te doen, is ons te scherpen in de vraag: wat valt mij op vandaag? Welke gebeurtenis roept mij? Wil mij iets zeggen? Betoont zich mijn wezenlijke vriend, zelfs al brengt hij op dit moment een tegenslag?

 

Theije Twijnstra