Vraag

 

Goedemiddag Theije,

Graag wilde ik wat vragen omdat ik het zelf niet kan plaatsen.
Als de tijd komt dat een van onze huisdieren over moet gaan, dan krijg ik dat door in een vorm van communicatie/gevoel, ook als ze pijn lijden e.d. Ook als ik buiten ergens in de natuur ben, voor mij is dit ‘normaal’, een kwestie van aanvoelen.
Voor zover ik weet gaan dieren vaak naar een andere bestemming dan als de mens sterft. Hoe is het dan toch mogelijk dat ik ook dit mag ervaren?
Ik heb echt het gevoel dat het rechtstreeks contact is met het huisdier, en dat mijn gids daar niet direct bij betrokken is.
Zou jij daar meer over kunnen vertellen?

.

Antwoord

 

Huisdieren verblijven in onze energie. Wij voor een klein deel ook in de hunne. Voor een klein deel, omdat ons bewustzijn van een grotere en meer omvattende diepte is dan dat van het dier.
Het aanvoelen van een naderend einde is niets anders dan het opvangen van deze ‘kennis’  die het dier uitzendt.
Ook een dier vangt van alles op van zijn baasje. Angst, zorgen, verdriet, teleurstelling, het dier neemt het allemaal tot zich. Niet omdat het zo edelmoedig is, niet omdat het ons wil helpen, maar alleen omdat het zo in elkaar zit. Als het ergens anders was, zou het daar alles in zich opnemen.
Tussen mens en dier bestaan vele misverstanden. Veel daarvan wordt ingevuld, aan het dier toegeschreven terwijl het de mens is die het bedenkt, niet de werkelijkheid van het dier. Het dier is enkel overgave, overgave aan de levenswetten waarin het zich bevindt. In die zin kunnen we heel veel van dieren en de natuur in het algemeen leren.
Maar dieren zijn ook wezenlijk anders dan mensen. Hun bewustzijn is van een geheel andere orde. Veel mensen vergissen zich hierin en zetten het dier op een hoge troon. Ze idealiseren hun huisdier en maken er een soort menselijke wezens van. Dit zegt echter meer over hen dan over de realiteit van het dier. Het aanvoelen van het naderende einde van een huisdier laat zien dat men de uitgezonden energie van het dier kan opvangen en vertalen.

 

Theije Twijnstra