Vraag

Gisteren vlak voordat ik naar mijn werk wilde gaan, liep ik naar de bank en keek naar het raam. Toen kwam er een duif recht op me afvliegen en vloog keihard tegen het raam.
Hij viel naar beneden, toen ik keek, zag ik hem bijkomen en wat worstelen en spartelen in de struik en toen vloog hij weer weg.
De dag ervoor had ik de duiven vanuit de schommelstoel zitten bekijken, toen ik mijn hoofd aan het leegmaken was. En beeldden zij voor mij
”het geheim van vandaag” uit (Een gelukkig mens en andere geheimen) wat ik daarvoor had gedobbeld en gelezen had.
En gaven me rust.
Nu is mijn vraag: wat betekende het dat die duif recht op me afkwam en keihard tegen het raam vloog?

.

Antwoord

Eerst een directe vertaling van deze gebeurtenis: het tijdstip (vlak voordat ik naar mijn werk wilde gaan) duidt op een verband met je werk. (Keek naar het raam) keek naar mijn omstandigheden, mijn huidige leven,

(toen kwam er een duif recht op me afvliegen), een duif is een vogel met een grote gevoeligheid en oriënterend vermogen, te vergelijken met je intuïtie. Wanneer je deze intuïtie goed gebruikt wordt, brengt ze rust en inzicht. Bij verkeerd gebruik brengt ze onrust en verwarring.

De duif vliegt recht op je af, betekent hier: je hebt in je gevoel al een rechtstreekse aanwijzing gekregen. Daar de duif tegen het raam botst, laat dit voorval zien dat je deze ingeving niet goed gebruikt hebt.
De duif valt, maar kan zich weer herstellen, betekent: je bent nu gewaarschuwd. Het loopt in dit geval goed af, maar de volgende keer zul je beter moeten luisteren naar wat je intuïtie jou wil zeggen.

Vaak leven we vol verwachtingen en verlangens. Deze emoties verstoren onze verbinding met onze intuïtieve vermogens, waardoor we eerder instinctmatig reageren dan vanuit onze innerlijke, opgebouwde wijsheid.
In Het geheim van vandaag gaat het vooral om de directe verbinding met het heden. Verlangens en verwachtingen zijn bij uitstek emoties die met andere tijden  te maken hebben. Op dat moment (toen je de boodschap van het hoofdstuk had begrepen) was je verbonden met je intuïtie, je ervoer een rust, kenmerk van een dieper weten.

Ons instinct is bedoeld voor ons lichaam, het kan ons heel goed de weg wijzen bij wat we moeten eten en wat juist niet, welke medicijnen voor ons goed zijn en welke niet.
Onze intuïtie is voor onze geest. Dan gaat het om vragen als: wat kan ik nu het beste doen? Hoe voel ik mij in deze omstandigheden? Welke reactie is het meest overeenkomend met wie ik ben en waartoe ik wezenlijk in staat ben?

Intuïtie werkt via een subtieler signaal dan het instinct. We zullen ons best moeten doen om de taal van onze intuïtie steeds beter te leren verstaan.
Dit kan alleen op een heel bijzondere manier van je best doen: via de aanvaarding van wat er nu is.
Alleen door aanvaarding kunnen we ons van onze vaste, instinctieve en emotionele reacties bevrijden en vanuit een dieper en meer eigen en actueler werkelijkheid ons leven leren begrijpen.

Theije Twijnstra